Potkunyrkkeily

Välineharjoittelussa iskut voi viedä turvallisesti perille saakka

Potkunyrkkeily on kilpaurheilulaji, mutta sopii tehokkuutensa vuoksi myös erinomaiseksi kuntoilumuodoksi – suurin osa potkunyrkkeilijöistä onkin mukana ihan kuntoilumielessä. Käytännönläheiset tekniikat takaavat lajin toimivuuden myös itsepuolustuksessa. Laji sopii sekä miehille että naisille.

Potkunyrkkeily kehittää tasapuolisesti voimaa, nopeutta ja kestävyyttä; ja mikä parasta, harjoittelun vaikutukset kohdistuvat koko vartalolle. Moni potkunyrkkeilyn aloittanut onkin löytänyt vartalostaan lihaksia, joiden olemassaolosta ei aiemmin ollut tiennytkään!

Potkunyrkkeilyssä käytettyjä tekniikoita ovat mm. suorat lyönnit, koukkulyönnit, kääntölyönnit, kiertopotkut, etupotkut, sivupotkut, kirvespotkut, kääntöpotkut, hyppypotkut, polvipotkut ja pyyhkäisyt. Lisäksi lajissa harjoitellaan moninaisia väistöjä ja torjuntoja erilaisia puolustustilanteita varten.

Ottelumuodoissa valinnanvaraa

Potkunyrkkeilyssä on kilpailtu 1960 – 1970 -lukujen vaihteesta lähtien. Ottelumuodot jakautuvat täydellä kontaktilla käytäviin kehälajien ottelumuotoihin ja kevyellä kontaktilla käytäviin tatamilajien ottelumuotoihin.

Täyden kontaktin ottelumuotoja on kolme: full contact, low-kick ja K-1 Rules. Full contactissa lyöntien ja potkujen osuma-alue on vartalon etuosa vyötäröstä ylöspäin kyljet mukaan lukien. Lisäksi full contactissa saa pyyhkäistä siten, että pyyhkäisy kohdistuu vastustajan nilkan alueelle. Low-kickissä säännöt ovat muuten samat kuin full contactissa, mutta siinä sallitaan myös alapotkut eli reisiin kohdistuvat kiertopotkut. K-1-säännöillä sallitaan myös kääntölyönnit, polvipotkut sekä alapotkut myös polven alapuolelle.

Harjoitukset kolmessa ryhmässä

Potkunyrkkeilijät on jaettu kolmeen tasoryhmään: alkeisryhmä, keltavöiset ja ylemmät vyöt. Kaikilla ryhmillä on tekniikkaharjoitukset kolmesti viikossa. Peruskurssi kestää noin kaksi kuukautta, ja se alkaa yleensä kaksi kertaa vuodessa. Kaikkiin ryhmiin pääsee kuitenkin mukaan koska vaan, joten ei kannata jäädä odottamaan seuraavan kurssin alkua ellei kurssi ole alkamassa aivan lähiaikoina.

Peruskurssilla harjoitellaan potkunyrkkeilyn perusteita ja totutetaan kehoa potkunyrkkeilylle tyypilliseen vauhdikkaaseen harjoitteluun. Kurssilla harjoitellaan mm. otteluasentoa, liikkumista, väistöjä, perustorjuntoja, vartalopotkuja, alapotkuja, etupotkuja, suoria lyöntejä sekä välineharjoittelua. Peruskurssin alussa ei vielä tarvitse olla suojia.

Jokaiselle löytyy oma ryhmänsä

Peruskurssin jälkeen potkunyrkkeilijät pääsevät keltavöisten ryhmään, jossa heille opetetaan lisää lyönti-, potku-, torjunta- ja väistötekniikoita sekä käydään peruskurssilla opittuja asioita entistäkin yksityiskohtaisemmin läpi. Harjoitusten tempo on hivenen kovempi kuin peruskurssilla, koska vartalo on jo ehtinyt tottua potkunyrkkeilyharjoitteluun.

Harrastajien ohjelmassa on jo peruskurssin puolivälistä alkaen pariharjoittelua suojien kanssa. Pariharjoittelu onkin erittäin hyvä harjoittelumuoto, sillä siinä pääsee optimaalisella tavalla harjoittelemaan torjuntoja ja väistöjä sekä lyönti- ja potkuyhdistelmiä. Ensimmäisenä hankitaan säärisuojat, hanskat, alasuojat ja hammassuojat. Pääsuoja hankitaan viimeistään siinä vaiheessa, kun aletaan sparrata.

Ylempien vöiden treenit sisältävät paljon pari- ja tehtäväharjoittelua. Osa harjoittelijoista kilpailee ja tämä onkin oiva tapa testata omia taitojaan. Kilpailut ovat hyvä tasomittari, sillä niissä huomaa omat vahvuudet ja heikkoudet. Kilpailuissa menestyminen edellyttää tunnollista ja pitkäjänteistä harjoittelua. Potkunyrkkeily on muiden kamppailulajien tapaan ennen kaikkea tekniikkalaji, mutta vaatii rautaisen fysiikan etenkin huipputasolla kilpailtaessa.

Seura kannustaa ja tukee kilpailijoita. Kilpailijoita opastetaan potkunyrkkeilyn saloihin harrastajia tiiviimmällä ja seikkaperäisemmällä harjoittelulla. Yhteisharjoituksissa kilpailijat ovat kuitenkin samassa tasavertaisessa asemassa muiden harjoittelijoiden kanssa.

Harjoitusasu: Kehähaiden T-paita ja shortsit tai vyötäröltä nilkkoihin ulottuvat kickboxing-housut. Asusteita voi ostaa seuran toimistolta.

Tasojärjestelmä: Potkunyrkkeilyssä käytetään Suomen Potkunyrkkeilyliiton vyöjärjestelmää. Oppilasasteet jakautuvat seuraavasti: keltainen – 5. kyu, oranssi – 4. kyu, vihreä – 3. kyu, sininen – 2. kyu ja ruskea – 1. kyu. Opettaja-asteet eli mustat vyöt alkavat 1. danista. Kehähaiden korkein vyöarvo on tällä hetkellä Petteri Maunun 6. dan.

Passilomake (PDF) > > >

Lisenssin hankkiminen > > >

Suomen Potkunyrkkeilyliiton kotisivut löytyvät osoitteesta www.kickboxing.fi.