Potkunyrkkeily

Välineharjoittelussa iskut voi viedä turvallisesti perille saakka

Potkunyrkkeily on kilpaurheilulaji, mutta sopii tehokkuutensa vuoksi myös erinomaiseksi kuntoilumuodoksi – suurin osa potkunyrkkeilijöistä onkin mukana ihan kuntoilumielessä. Käytännönläheiset tekniikat takaavat lajin toimivuuden myös itsepuolustuksessa. Laji sopii sekä miehille että naisille.

Potkunyrkkeily kehittää tasapuolisesti voimaa, nopeutta ja kestävyyttä; ja mikä parasta, harjoittelun vaikutukset kohdistuvat koko vartalolle. Moni potkunyrkkeilyn aloittanut onkin löytänyt vartalostaan lihaksia, joiden olemassaolosta ei aiemmin ollut tiennytkään!

Potkunyrkkeilyssä käytettyjä tekniikoita ovat mm. nyrkkeilylyönnit, kiertopotkut, etupotkut, kääntöpotkut, hyppypotkut, heitot ja pyyhkäisyt. Lisäksi lajissa harjoitellaan moninaisia väistöjä ja torjuntoja erilaisia puolustustilanteita varten.

Ottelumuodoissa valinnanvaraa

Potkunyrkkeilyssä on kilpailtu 1960 – 1970 -lukujen vaihteesta lähtien. Ottelumuodot jakautuvat täydellä kontaktilla käytäviin ottelumuotoihin ja kevyellä kontaktilla käytäviin ottelumuotoihin.

Täyden kontaktin ottelumuotoja on kolme: full contact, low-kick ja K-1 Rules. Full contactissa lyöntien ja potkujen osuma-alue on vartalon etuosa vyötäröstä ylöspäin kyljet mukaanlukien. Lisäksi full contactissa saa pyyhkäistä siten, että pyyhkäisy kohdistuu korkeintaan säären puoleen väliin. Low-kickissä säännöt ovat muuten samat kuin full contactissa, mutta siinä sallitaan myös alapotkut eli reisiin kohdistuvat kiertopotkut. K-1-säännöillä sallitaan myös polvipotkut.

Harjoitukset kolmessa ryhmässä

Potkunyrkkeilijät on jaettu kolmeen tasoryhmään: alkeisryhmä, harrastajat ja konkarit. Kaikilla ryhmillä on tekniikkaharjoitukset kolmesti viikossa. Peruskurssi kestää noin kaksi kuukautta, ja se alkaa yleensä kaksi kertaa vuodessa. Kaikkiin ryhmiin pääsee kuitenkin mukaan koska vaan, joten ei kannata jäädä odottamaan seuraavan kurssin alkua ellei kurssi ole alkamassa aivan lähiaikoina.

Peruskurssilla harjoitellaan potkunyrkkeilyn perusteita ja totutetaan kehoa potkunyrkkeilylle tyypilliseen vauhdikkaaseen harjoitteluun. Kurssilla harjoitellaan mm. otteluasentoa, liikkumista, väistöjä, perustorjuntoja, vartalopotkuja, alapotkuja, etupotkuja, suoria lyöntejä sekä välineharjoittelua. Peruskurssilla ei vielä tarvitse olla suojia.

Jokaiselle löytyy oma ryhmänsä

Peruskurssin jälkeen potkunyrkkeilijät pääsevät harrastajaryhmään. Harrastajille opetetaan lisää lyönti-, potku-, torjunta- ja väistötekniikoita sekä käydään peruskurssilla opittuja asioita entistäkin yksityiskohtaisemmin läpi. Harjoitusten tempo on hivenen kovempi kuin peruskurssilla, koska vartalo on jo ehtinyt tottua potkunyrkkeilyharjoitteluun.

Harrastajien ohjelmassa on jo pariharjoittelua suojien kanssa. Pariharjoittelu onkin erittäin hyvä harjoittelumuoto, sillä siinä pääsee optimaalisella tavalla harjoittelemaan torjuntoja ja väistöjä sekä lyönti- ja potkuyhdistelmiä. Ensimmäisenä hankitaan säärisuojat, hanskat, alasuojat ja hammassuojat. Pääsuoja hankitaan siinä vaiheessa, kun aletaan sparrata.

Konkarit on rautaa

Konkariryhmässä kaikilla harjoittelijoilla on suojat, sillä treenit sisältävät paljon pariharjoittelua. Osa konkareista kilpailee ja tämä onkin oiva tapa testata omia taitojaan. Kilpailut ovat kuin huumetta, moni kilpailu-uralle lähtenyt on nimittäin saanut lajiin pysyvän kipinän. Kilpailut ovat hyvä tasomittari, sillä niissä huomaa omat vahvuudet ja heikkoudet. Kilpailuissa menestyminen edellyttää tunnollista ja pitkäjänteistä harjoittelua. Potkunyrkkeily on muiden kamppailulajien tapaan ennen kaikkea tekniikkalaji, mutta vaatii rautaisen fysiikan etenkin huipputasolla kilpailtaessa.

Seura kannustaa ja tukee kilpailijoita. Kilpailijoita opastetaan potkunyrkkeilyn saloihin harrastajia tiivimmällä ja seikkaperäisemmällä harjoittelulla. Yhteisharjoituksissa kilpailijat ovat kuitenkin samassa tasavertaisessa asemassa muiden harjoittelijoiden kanssa.

Harjoitusasu: Kehähaiden T-paita ja shortsit tai vyötäröltä nilkkoihin ulottuvat kickboxing-housut. Seuran värit ovat musta ja punainen, valkoista käytetään apuvärinä. Asusteita voi ostaa seuran toimistolta.

Tasojärjestelmä: Potkunyrkkeilyssä käytetään Suomen Potkunyrkkeilyliiton vyöjärjestelmää. Oppilasasteet jakautuvat seuraavasti: keltainen – 5. kyu, oranssi – 4. kyu, vihreä – 3. kyu, sininen – 2. kyu ja ruskea – 1. kyu. Opettaja-asteet eli mustat vyöt alkavat 1. danista. Kehähaiden korkein vyöarvo on tällä hetkellä Petteri Maunun 5. dan.

Passilomake (PDF) > > >

Lisenssin hankkiminen > > >

Suomen Potkunyrkkeilyliiton kotisivut löytyvät osoitteesta www.kickboxing.fi.